Underretning

Underretning

Januar 2024

Underretningspligten er en personlig pligt, der gælder for fagpersoner og den almindelige borger, når man får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung er udsat og har brug for særlig støtte.

Har du mistanke om overgreb skal du udarbejde en underretning med det samme. Du kan læse mere om tegn på overgreb i menuen til højre.

Underretningsskema

 

Sådan finder du ud af, om der skal laves en underretning

Der findes ingen endelig tjekliste for, hvornår der skal laves en underretning om et barns manglende trivsel. Som en del af Roskildemodellen kan du anvende Linealen. Linealen er et refleksionsværktøj, der hjælper dig til at bestemme bekymringsgraden. Du kan læse mere om Linealen her og finde Linealen i menuen til højre.

 

Sparring

Hvis du har brug for sparring omkring din underretning eller underretningspligt kan du altid kontakte Børn og Unge. Du kan finde telefonnummer og mail her på siden. Du kan også kontakte den forebyggende rådgiver, der er tilknyttet barnets institution/skole.

 

Huskeliste

  • Udfylde alle felter i underretningsskemaet
  • Det er vigtigt, at du skelner mellem, hvad du ved, og hvad du antager. Din viden bygger på dine konkrete iagttagelser. Iagttagelserne skal være så konkrete som muligt, og du må gerne komme med eksempler fra hverdagen
  • Underretningen skal ikke indeholde din og dine kollegaers/leders egne vurderinger eller forslag til, hvad der kan gøres ved problemet
  • Gennemgang af underretningen med forældrene med mindre, der er mistanke om overgreb fra forældres side mod barnet. Du kan læse mere om, hvordan man holder et godt møde med forældrene om underretningen her på siden
  • Udlevere pjece om underretning til forældre

Alle underretninger, både i nye og eksisterende sager, skal sendes til Børn og Unge på underretning@roskilde.dk

Det er vigtigt, at du sender din underretning fra en sikker mail eller en mail, der slutter på @roskilde.dk

Det er vigtigt, at du anvender underretningsskemaet, som du finder her på siden.

Hvornår gælder underretningspligten?

Hvis en familie med et eller flere børn under 18 år eller vordende forældre flytter fra en kommune til en anden kommune og fraflytningskommunen finder, at et eller flere børn eller de kommende forældre har behov for særlig støtte af hensyn til barnets eventuelle særlige behov for støtte efter fødslen, skal fraflytningskommunen underrette tilflytningskommunen herom.

Som fagperson har du en særlig underretningspligt, der går forud for din tavshedspligt. Du kan læse mere om tavshedspligt, vidensdeling og samtykke her (link til Samtykke). Den skærpede underretningspligt betyder, at du har pligt til at reagere, alene på baggrund af forhold, der giver formodning om, at et barn eller ung har behov for særlig støtte.

Du skal underrette kommunen hvis du under udøvelsen af dit erhverv som fagperson får kendskab til eller grund til at antage,

  1. at et barn eller ung under 18 år kan have behov for særlig støtte,
  2. at et barn umiddelbart fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de kommende forældres forhold,
  3. at et barn eller ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten, eller
  4. at et barn eller ung under 18 år har været udsat for overgreb

Derudover skal du som skoleleder på folkeskoler underrette kommunen, når en elev har ulovligt skolefravær på 15% eller derover inden for et kvartal jf. barnets lov § 134.

Hvis du får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare har du pligt til at underrette kommunen.

Dette gælder alle borgere, herunder offentlige ansatte.

Underretning og forældre

Arbejdsgange for møde med forældrene om underretningen

Pjece til forældre om underretning

Roskildemodellen/Underretning