Viden om Roskildemodellen
April 2025
Fælles mindset
I arbejdet med børn og unge i mistrivsel har det stor betydning hvilke grundlæggende værdier, der arbejdes ud fra. Det styrker den tidlige indsats, når indsatsen baserer sig på de samme værdier inden for og på tværs af fagområder.
Roskildemodellen baseres på fem grundværdier, der tilsammen udgør det fælles mindset for den tidlige indsats. De fem grundværdier sætter tonen for arbejdet med tidlig indsats både i relationen til børnene, forældrene og samarbejdsparter.
Roskildemodellens fem grundværdier:
Anerkendende tilgang
Ressourceorienteret børnesyn
Helhedsorienteret indsatser
Børneperspektivet
Tidlig indsats
Langt de fleste børn og unge vokser op med gode vilkår, men desværre gælder det ikke alle. Som fagperson i Roskilde Kommune kan du gøre en forskel for udsatte børn og unge.
En tidlig indsats over for udsatte børn og unge har stor betydning for barnets udvikling og trivsel. Det er derfor afgørende, at begyndende mistrivsel eller udsathed opspores, og at der sættes hurtigt ind med en indsats så tæt på barnets/den unges hverdag som muligt.
Den tidlig indsats målrettet børn og unge ser forskellig ud, afhængig af hvor i Roskilde Kommune du er ansat, og hvilken funktion du har i relation til opgaven. Det er vigtigt, at alle anvender den samme definition, og at alle er bekendte med de forskelle, der er fra område til område. Et fælles sprog styrker det tværprofessionelle samarbejde og mindsker risikoen for misforståelser.
Roskildemodellen sætter rammen for en kvalificeret tidlig indsats og det tværfaglige samarbejde forbundet hermed.
Se film om Roskildemodellen
Dilemmaspillet
Som nøgleperson skal du introducere nye og gamle kolleger for Linealen. Dilemmaspillet er dit værktøj til netop denne opgave.
Det er din opgave som nøgleperson at facilitere spillet. Du kan i Vejledning til nøglepersoner læse om, hvad du skal huske og være opmærksom på som facilitator af dilemmaspillet. Vejledningen indeholder også en it-vejledning.